Karcinom dojke
Već 50 godina radimo na pronalasku novih lekova i dijagnostičkih metoda kako bismo sprečili, otkrili, dijagnostikovali i izlečili karcinom dojke
Suprotno uverenju, karcinom dojke nije samo jedna bolest.

Karcinom dojke često se spominje kao jedna bolest, iako zapravo postoji mnogo različitih tipova od kojih svaki ima različite karakteristike. Znati tačno s kojim tipom karcinoma dojke se pacijentkinja suočava je najvažniji korak u odlučivanju o najboljem načinu lečenja. Iz tog razloga je neophodno izvršiti testiranje karakteristika tumora, odnosno utvrditi prisustvo određenih proteina na površini tumorske ćelije koji stimulišu tumorski rast. Tumori dojke najčešće se klasifikuju na osnovu prisustva 3 različite vrste proteina na njihovoj površini: estrogenski, progesteronski i HER2 receptori.

Ciljanim terapijskim pristupom ovi receptori se mogu blokirati i time se zaustavlja ili usporava rast tumora.

1 od 8

žena tokom svog
života oboli od
karcinoma dojke

U Srbiji svakog dana

13

žena dobije dijagnozu
karcinoma dojke

Ako se otkrije na vreme,
karcinom dojke je izlečiv u

90%

slučajeva

Nismo nemoćni u borbi protiv karcinoma dojke

Većina slučajeva karcinoma dojke može se lečiti ako se otkrije na vreme. Lečenje podrazumeva nekoliko terapijskih opcija koje imaju za cilj izečenje ili zaustavljanje širenja bolesti. Verovatnoća odgovora na terapiju je veća ukoliko specifičnom terapijom tretiramo tačno određeni tip karcinoma.

Mogućnost dijagnostikovanja različitih tipova karcinoma dojke dovela je do razvoja vrlo efikasnih i personalizovanih terapija koje su zadnjih godina značajno smanjile smrtnost od ove bolesti.

Svaka žena ima svoju stranu priču i sopstvenu nijansu roze boje

Reference:

Karcinom dojke je najčešći oblik karcinoma među ženama. Oko 1,67 miliona novih slučajeva dijagnostikuje se širom sveta i više od 500 000 žena umre od te bolesti svake godine. Na svakih dvadeset sekundi negde u svetu postavi se dijagnoza karcinoma dojke jednoj ženi. <sup>(1)</sup>

Više slučajeva onkologije

Pogledajte detalje o onkologiji

please be aware that you are leaving this website.