Istorijat

Kompanija F. Hoffmann - La Roche Ltd. osnovana je 1. oktobra 1896. godine u Bazelu, u Švajcarskoj i od tada uspešno radi na temeljima porodičnih vrednosti. Osnivač Fric Hofman imao je viziju o industrijalizaciji farmacije. Vizija je prešla u realizaciju, a realizacija je tokom više od jednog veka poslovanja dovela do toga da kompanija Roche danas razvija inovativne lekove i dijagnostičke testove koji pomažu milionima ljudi širom sveta.

1896

Godina osnivanja

F. Hoffmann - La Roche Ltd. je osnovana u vreme kada je industrijska revolucija menjala Evropu. U 28. godini života, Fric Hofman pokrenuo je kompaniju koja je nasledila preduzeće Hoffmann, TRAUB & Co. Bio je među prvima koji su uvideli da bi organizivana i industrijalizovana proizvodnja lekova unapredila borbu protiv bolesti. Bio je u pravu.

1897-1914

Širenje poslovanja

Vrlo brzo nakon osnivanja Roche širi poslovanje otvaranjem fabrike u Grencahu, u Nemačkoj, gde je preseljen najveći deo proizvodnje. Sirolin, sirup protiv kašlja koji je proizveden 1898. godine, doživeo je trenutni uspeh i ostao na tržištu više od 60 godina. Sa novim partnerom, Karlom Mervajnom, Hofman širi mrežu predstavništva u Evropi, ali i u prekookeanskim zemljama. Do Prvog svetskog rata, Roche je svoja predstavništva imao u Milanu, Njujorku, Sankt Peterburgu i mnogim drugim gradovima

1915-1927

Period krize

Prvi svetski rat imao je pogubne posledice na poslovanje kompanije Roche. Bojkot nemačkih proizvoda, izolacija sedišta kompanije u Baselu od proizvodnih pogona u Nemačkoj, gubitak ruskog tržišta i imovine kompanije u Rusiji tokom revolucije 1917. godine, doveli su Roche u finansijsku krizu. Posledično, Roche se transformisao u društvo sa ograničenom odgovornošću. Međutim, ubrzo nakon transformacije, 1920. godine Fric Hofman umire, što je ponovno unelo nesigurnost u poslovanje. Prekopotrebnu nadu za Roche donela je važna studija o aminima Markusa Gugenhajma, načelnika naučnog odseka kompanije. U laboratorijama Roche-a u Bazelu Gugenhajm je prvi izolovao i sintetisao levodopu.

1928-1944

Razvoj vitamina

Emil Barel radio je na različitim pozicijama u Roche-u od 1896. godine, a svoje 56 godina dugo poslovanje u okviru kompanije završio je kao predsednik upravnog odbora. Pod njegovom upravom Roche je uspeo da prevaziđe krizu i ostvari napredak razvojem proizvodnje vitamina, što je dalo povoda i mogućnosti za investiranje na američkom tržištu, u Njujorku i Natleju u Nju Džerziju.

1945-1964

Unapređenje proizvodnje

Otvaranjem novih proizvodnih lokacija Roche je učvrstio svoju poziciju vodećeg proizvođača vitamina i intenzivirao farmaceutska istraživanja. Početkom 50-ih godina prošlog veka, pa sve do sredine 60-ih, Roche je značajno proširio obim farmaceutskih istraživanja. Time je porastao i broj lekova koje je Roche proizvodio, pa je tako portfolio uključivao različite lekove, od antibiotika preko antidepresiva do citostatika.

1965-1978

Biomedicinska istraživanja

Vremenom je Roche svoja istraživanja proširio i na druga medicinska područja, što je dovelo dovodi do odluka o osnivanju Roche Instituta za molekularnu biologiju u Natliju u Nju Džerziju, Instituta za imunologiju u Bazelu, kao i Nippon istraživačkog centra u Kamakuri u Japanu. Godine 1968. Roche je otvorio posebno odeljenje za razvijanje i proizvodnju dijagnostičkih testova i analiza, kročivši u sasvim novo tržište dijagnostičkih sredstava.

1979-1990

Reforma poslovanja

Krajem prošlog veka Roche je učvrstio svoju organizacionu strukturu. Nakon prodaje određenih ogranaka, poslovanje je organizovano u četiri poslovne: lekovi, vitamini, dijagnostika i kozmetika.

1991-2000

Inovativni razvoj

Poslednju deceniju 20. Veka Roche je posvetio razvijanju inovativnih prisutpa u lečenju koji će postaviti nove standarde nege i skratiti boravak pacijenata u bolnici.

2000-2006

Restrukturiranje i fokus na biotehnologiju

Intenzivnim razvojem dijagnostike i lekova Roche je postao jedna od vodećih globalnih inovativnih kompanija, a uključivanjem biotehnologije i jedna od prvih kompanija koja ulazi u sektor personalizovane medicine.

2007 – do danas

Razvoj personalizovane terapije

Integracija Roche sa američkom biotehnološkom kompanijom Genentech 2009. godine znatno je ojačala pristup inovacijama i novim tehnologijama, što je omogućilo da personalizovana terapija postane realnost. Godine 2018. Roche je u svoju grupu integrisao i Foundation Medicine, američku kompaniju koja razvija testove za genomsko profilisanje. Koristeći znanja o ljudskom genomu, Roche otkriva, razvija, proizvodi i pacijentima širom sveta omogućuje pristup dijagnostičkim i terapijskim opcijama za različita oboljenja.

Saznajte više

KontaktOko svetalinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO kompaniji RocheFokusna područjaKarijeraMedijiPričePolitika privatnostiPravna izjavaIzjava o zaštiti privatnostiPolitika kolačića