Neuromijelitis optika - spektar poremećaja

Neuromijelitis optika – spektar oboljenja (NMOSD) je retko, doživotno i iscrpljujuće autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema (CNS), koje u svetu pogađa samo nekoliko stotina hiljada ljudi.
  • Oboljenje primarno oštećuje optički nerv i kičmenu moždinu, što može uzrokovati slepilo, mišićnu slabost i paralizu. Pretežno se javlja između 30-ih i 40-ih godina života. Kod ovog oboljenja imunski sistem greškom zameni zdravo tkivo CNS-a za strano, pa napada optički nerv i kičmenu moždinu. Tačan uzrok ostaje nepoznat.

  • Iako se većina slučajeva NMOSD-a može potvrditi dijagnostičkim testiranjem, obolelim osobama se često pogrešno dijagnostikuje multipla skleroza, upravo zbog preklapanja simptoma, kao i veće učestalosti kod žena i činjenice da se radi o bolestima koje se temelje na relapsu.

  • Koji su najčešći simptomi bolesti?

NMOSD je progresivna bolest, što znači da se simptomi i dalje razvijaju sa svakim relapsom, često ostavljajući ljude u invalidskim kolicima ili slepe.

Trenutno nema odobrenih tretmana za NMOSD, ali sprovodimo opsežno istraživanje kako bismo pomogli u pružanju inovativne i efektivne metode lečenja NMOSD-a i poboljšali život onih koji žive sa ovom bolešću. Naša filozofija u Roche-u je jednostavna: sledimo nauku da bismo sačuvali ono što ljude čini sebi svojstvenima.

Literatura:

  1. Wingerchuk DM, Lennon VA, Lucchinetti CF, et al. Lancet Neurol 2007;6:805-815.

  2. Kessler RA, et al. Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm 2016;3: e269.

Više slučajeva oftalmologije

Pogledajte detalje o oftalmologiji
KontaktOko svetalinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO kompaniji RocheFokusna područjaKarijeraMedijiPričePolitika privatnostiPravna izjavaIzjava o zaštiti privatnostiPolitika kolačića