Fertilitet

Svaka faza i životno doba žene imaju svoju priču. Različita stanja mogu uticati na zdravlje žena u različitim fazama njihovog života.

Beba? Možda…, a možda i ne. Kada je pravo vreme za bebu? Žene i njihova tela mogu imati vrlo različite ideje o pravom vremenu za bebu
Priča o plodnosti žena i muškaraca nikada nije prijatna  tema. Posebno kada neko nije spreman ni da zamisli da postane roditelj. Svakako o sopstvenom fertilitetu, odnosno plodnosti,  neće nikada biti prijatno da se započne razgovor. 

Plodnost - šta je to, i  kako se definiše? 
Ukoliko izostane oplodnja nakon jednogodišnjeg redovnog nezaštićenog seksualnog odnosa, a bez poznate reproduktivne patologije, govorimo o neplodnosti.

Prozori mogućnosti i odgovor na unutrašnje “Kada?“
Svačija situacija i vremenski okvir su različiti. Možda žena još nije pronašla pravog partnera. Ili želi da napravi karijeru i prvo ostavi poslovni trag. Možda treba da se usredsredi na sebe i svoje blagostanje. A budući da poznaje nekoliko žena koje su kasnije postale majke, lako se povede mišlju da ta uloga može i da sačeka.

Međutim, ženska tela nisu ista i ne postoji način da se podudare dve osobe na ličnim prozorima plodnosti. Postoji niz faktora koji mogu da doprinesu poteškoćama sa začećem. Jedan od najčešćih je starosni pad broja i kvaliteta jajnih ćelija u jajnicima žene. Devojčice se rađaju sa svim jajima koja će ikada dobiti, oko dva miliona. Ono što se razlikuje od osobe do osobe je koliko brzo ta ovarijalna rezerva ‘stari’ i počinje da se smanjuje.

Zato, pravovremenim reagovanjem, pre nastajanja potencijalnih problemai sa plodnošću, možemo da “kupimo” vreme. Rana intervencija znači preduzimanje akcije, dok još uvek postoji dovoljna rezerva jajnika. Više vremena omogućava ženama da odrade dodatna dijagnostička ispitivanja, pruža im više mogućnosti lečenja ili da jednostavno same odaberu naredne korake.

Usluga za budućnost dostupna odmah
Jednostavan test iz krvi poznat kao Anti-Mullerian hormon (AMH) može da se uradi u bilo kom trenutku, nevezano za menstrualni ciklus žene i nevezano za njene godine, na bilo kom pregledu, a ono na početku navedeno što pre, odnosi se upravo na ovakvu vrstu dijagnostike. AMH test je pravi indikator ovarijalne rezerve žene. Niža vrednost, manja rezerva, potrebnije planiranje, i kao takav, ovaj test omogućava lekaru da proceni koliko je preostalo jajnih ćelija kod određene ženske osobe, što mu daje opcije za preporuke za dalji put te pacijentkinje.

Kao i za svaki drugi životni cilj, za zasnivanje porodice potrebno je vreme, trud i planiranje. Saznanje o potencijalu plodnosti može biti ohrabrujuće. Priprema za različite mogućnosti daje ženama slobodu da odaberu svoju životnu priču. Sa znanjem dolazi do osnaživanja u donošenju pravih i ličnih odluka.

Svaka žena ima svoju priču. I trebalo bi sama da odabere kako će je ispričati.

KontaktOko svetalinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO kompaniji RocheFokusna područjaKarijeraMedijiPričePolitika privatnostiPravna izjavaIzjava o zaštiti privatnostiPolitika kolačića