4. februar - Svetski dan borbe protiv raka

Iako je postignut značajan napredak, maligne bolesti su danas i dalje jedan od najvećih izazova u zdravstvu. U 2012. godini od raka je oboela svaka treća osoba, a zabeleženo je više od 8 miliona smrtnih slučajeva. Očekuje se da će se do 2030. godine broj obolelih od raka udvostručiti.

Roche, kao vodeća kompanija u obezbeđivanju terapije i dijagnostike za različite vrste maligniteta, sa ponosom se pridružila globalnoj zajednici u pružanju podrške povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, sa ciljem podizanja svesti o pitanjima sa kojima se suočavaju oboleli od malignih bolesti – podsticanje prevencije, ranog otkrivanja, pristupa optimalnoj dijagnostici, terapiji i nezi, i zajedničkom radu na postizanju bolje budućnosti.

Iako danas na raspolaganju imamo više dostupnih terapija za lečenje raka nego ranije, možda nikada nećemo imati samo jedan lek, jer rak podrazumeva više od 250 različitih bolesti. Ove bolesti su uzrokovane različitim genetskim i ekološkim faktorima i svaka vrsta maligniteta različito reaguje na različite tretmane, tako da je adekvatan tretman za određenog pacijenta ključan za borbu protiv ove bolesti. Kako se broj malignih oboljenja povećava, unapređuje se personalizovan pristup lečenju kao i broj dostupnih opcija.

Iako je rak poznat još od drevnih vremena (400. pne), značajan napredak je zabeležen tek poslednjih 50 godina. Tek poslednjih deset godina je tempo značajno ubrzan donoseći napredak u obimu i vrsti terapije i dijagnostike. U stvari, danas se više od polovine svih vrsta maligniteta može sprečiti i ljudi žive skoro šest puta duže nego pre 40 godina. Začetak moderne hemioterapije javlja se za vreme Prvog svetskog rata, ali tek nedavno je napravljen značajan napredak u imunoterapiji koja utiče na jačanje imunog sistema pacijenata sto omogućava uspešniju borbu organizma protiv bolesti, kao i više personalizovanih lekova koji deluju na specifične molekule uključene u rast i preživljavanje ćelija raka.

"Kompanija Roche je svesna značajnog napretka u lečenju", kaže Niko Andre, šef globalnog odeljenja za medicinske poslove onkologije. "Napredak u dijagnostici i genetici, kao i personalizovanoj terapiji i imunoterapiji, menjanju okvir dostupnih mogućnosti za lečenje raka i pružaju nadu milionima pacijenata."

Stopa preživljavanja od pet godina je danas iznad 65% i najnovija statistika pokazuje više od 14 miliona preživelih samo u SAD-u sa projekcijom od 90 miliona do 2020. godine. Iako su ovi podaci ohrabrujući, postoji rastući disparitet između razvijenih i regiona u razvoju. Svetski dan borbe protiv raka promoviše multidisciplinarni pristup kako bi se prevazišli ovi izazovi i osiguralo da što veći broj pacijenata ima pristup adekvatnom tretmanu u pravo vreme.

KontaktOko svetalinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeO kompaniji RocheFokusna područjaKarijeraMedijiPričePolitika privatnostiPravna izjavaIzjava o zaštiti privatnostiPolitika kolačića