Prevencija karcinoma grlića materice

 

 

Kontrolni pregledi grlića materice mogu da pomognu u prevenciji nastanka bolesti ili njenom otkrivanju u ranoj fazi. Iz tog razloga, nikako ne treba odlagati zakazivanje pregleda i odlazak kod lekara.

Humani papiloma virus ili HPV je poznati uzrok gotovo svih slučajeva karcinoma grlića materice, što ga čini jednim od karcinoma koje možemo najlakše sprečiti. Zahvaljujući vakcinaciji, kontrolnim pregledima i dostupnim opcijama za lečenje zajednički možemo postići da nijedna žena ne umre od ovog karcinoma.

Ipak, i u zemljama u kojima je dostupna vakcinacija protiv HPV-a i u kojima postoji skrining program, ova bolest se i dalje dijagnostikuje kod značajnog broja žena. Nekada je razlog za to niska svest o značaju odlaska na pregled i odlaganje pregleda usled drugih obaveza.

Međutim, preventivni pregledi nisu dostupni svim ženama širom sveta. Oko 90% slučajeva smrti od karcinoma grlića materice se dešava u zemljama u kojima žene nemaju pristup preventivnoj zdravstvenoj zaštiti. Kao rezultat ovoga, na svaka 2 minuta jedna žena umre od karcinoma grlića materice1. To može biti naša sestra, majka, ćerka, koleginica ili prijateljica.

Dobra vest je da, zahvaljujući inovacijama u nauci i tehnologiji, karcinom grlića materice može biti sprečen ili dijagnostikovan u ranoj fazoj. Cilj je identifikovati žene sa povećanim rizikom, pre nego što ovaj invazivni karcinom počne da se razvija.

Ukoliko više znamo i razgovaramo o važnosti kontrolnih pregleda i ulozi koju HPV ima u razvoju ove bolesti, zajednički možemo u potpunosti eliminisati karcinom grlića materice.

Važno je da danas zakažete svoj preventivni pregled. 

Zakažite preventivni pregled grlića materice
 

Šta je karcinom grlića materice?

 

Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih karcinoma kod žena širom sveta. Razvija se u grliću materice (cerviks), koji se nalazi u donjem delu materice (uterus).

Najčešći uzrok bolesti je perzistentna HPV infekcija ili infekcija visokorizičnim sojem virusa. Karcinom grlića materice je jedan od karcinoma koji se najuspešnije leči, ukoliko se dijagnostikuje na vreme. 2

 

 

Simptomi karcinoma grlića materice su nespesifični, posebno u ranoj fazi, i mogu da uključe:

●      Neuobičajeno krvarenje na sredini menstrualnog ciklusa ili druge promene u ciklusu

●      Krvarenje nakon menopauze

●      Promene u vaginalnom sekretu

●      Bol u karlici

●      Bol tokom odnosa

●      Krvarenje nakon odnosa

Ukoliko primetite bilo koji od navedenih simptoma ili drugu promenu, neophodno je da se obratite lekaru bez odlaganja.

 

Reference

  1. Arbyn M, Weiderpass E, Bruni L, Sanjosé S de, Saraiya M, Ferlay J, et al. Estimates of incidence and mortality of cervical cancer in 2018: a worldwide analysis. Lancet Global Heal. 2019;8(2):e191–203.
  2. WHO. Cervical cancer. Dostupno na: https://www.who.int/health-topics/cervical-cancer#tab=tab_1. Poslednji put posećeno: Januar 2023.
  3. WHO. What are the signs & symptoms of cervical cancer. Dostupno na: https://www.who.int/multi-media/details/what-are-the-signs-symptoms-of-cervical-cancer. Poslednji put posećeno: Januar, 2023. 

 

 

M-RS-00002015