skip to the content

Vesti

Savremena terapija renalne anemije

23/11/2007

Beograd, 23. Novembar 2007.

Inovativni lek za terapiju anemije izazvane hroničnom bolešću bubrega

 

U petak 23. novembra 2007. godine u 12h u Beogradskom dramskom pozorištu (Mileševska 64a) nefrolozima Srbije biće predstavljen inovativni lek za terapiju anemije izazvane hroničnom bolešću bubrega.

 

Teme simpozijuma će pokriti sve aspekte lečenja anemije – od predijaliznog perioda do post-transplantacione anemije, uz poseban osvrt na prednosti koje donosi inovativna terapija.

 

Anemija bubrežnog porekla predstavlja sve veći zdravstveni problem, kako u svetu, tako i kod nas, budući da broj bubrežnih bolesnika stalno raste. Ukoliko se ne leči, vremenom se bubrežna slabost pogoršava. Bolesnici sa obolelim bubrezima nisu u mogućnosti da luče eritropoetin, protein koji se proizvodi  u bubrezima i koji je  neophodan za  stvaranje crvenih krvnih zrnaca u kostnoj srži. Jedna od najozbiljnijih komplikacija je anemija bubrežnog porekla koja dovodi do smanjenog kvaliteta života bolesnika (umor, malaksalost, umanjena radna sposobnost, poremećaj sna i seksualne aktivnosti). Takođe, dobro je poznato da bubrežna anemija vodi oštećenju srca i krvnih sudova.
Cilj lečenja bubrežne anemije je da se bezbedno i postepeno poveća nivo hemoglobina kako bi se sprečile komplikacije anemije.
Poslednjih godina na tržištu se nalazi više proizvoda koji se međusobno razlikuju po svojoj strukturi, načinu davanja i efektima terapije.
Ovaj inovativni lek, metoksi polietilen glikol epoetin beta, je kontinuirani aktivator eritropoetinskih receptora, koji na način koji je veoma sličan prirodnom, deluje na receptore koji stimulišu proizvodnju crvenih krvnih ćelija. Upravo ovaj jedinstven mehanizam delovanja održava stabilne nivoe hemoglobina i pored toga što se lek dozira samo jednom mesečno u terapiji održavanja.

 

Ovo je jedini lek odobren od strane EMEA (regulatorne agencije Evropske unije) koji stimuliše stvaranje eritropoetina a omogućava komfor primene leka jednom u dve nedelje, kod novodijagnostikovanih bolesnika, odnosno jedanput mesečno kod bolesnika koji su već na terapiji nekim od lekova iz ove grupe.

 

Uz podjednaku efikasnost terapije, lek omogućava da se stabilne vrednosti hemoglobina održavaju u usko definisanom opsegu vrednosti, uz terapiju jednom mesečno. Na ovaj način, primena leka štedi vreme i novac.
U studiji sprovedenoj u centrima u Zapadnoj Evropi, primena leka jednom mesečno dovela je ne samo do većeg komfora i kvaliteta lečenja bolesnika već i do uštede u vremenu od oko 40 radnih časova za godinu dana u centru od 100 bolesnika.

 

Ovaj dobitak u vremenu omogućava bolju negu bolesnika, a u tu svrhu Roche razvija i poseban Program podrške pacijentima sa hroničnom bolešću bubrega pod nazivom:

 

Reference:

 
  1. International Federation of Kidney Foundations.
  2. Levin A. The role of anaemia in the genesis of cardiac abnormalities in patients with chronic kidney disease. Nephrol Dial Transplant 2002; 17:207-210.
  3. Saueressig U, Staff Time and Costs for Anaemia Management with Erythropoietic Stimulating Agents in Patients on Haemodialysis, ERA-EDTA 2007.