skip to the content

Karcinom želuca

Karcinom želuca je po učestalosti drugi karcinom organa za varenje (posle karcinoma debelog creva) i četvrti karcinom po učestalosti među svim malignim bolestima.Procenjuje se da od ove bolesti godišnje oboli oko 900,000 ljudi širom sveta. Još porazniji podatak je da je još uvek drugi uzročnik smrti medju malignim bolestima. Godišnje u svetu umre oko 800,000 obolelih od karcinoma želuca.

Od karcinoma želuca najčešće obolevaju stanovnici Japana, Koreje, nekih delova Kine, Čilea i Islanda, što se povezuje sa načinom ishrane, ali i uticajem okoline. Bolest je 1.5-2 puta češća kod muškaraca nego kod žena, a pojavljuje se najčešće nakon 50. godine života.

Karcinom želuca dugo ne daje nikakve simptome, zbog čega se retko otkriva kada je bolest u ranom stadijumu. Pojava simptoma uglavnom ukazuje da je bolest u uznapredovalom stadijumu što je jedan od glavnih razloga loše prognoze u lečenju.

Infekcija želuca uzrokovana  bakterijom Helicobacter pylori se smatra najčešćim uzrokom nastanka ove bolesti. Udruženost infekcije sa genetskom predispozicijom povećava rizik od obolevanja. Postoje i pretpostavke da odredjena hrana može imati uticaja na pojavu bolesti (dimljeno meso, prezasoljena riba i meso, nitrati i nitriti u konzerviranoj hrani). Smatra se da povećan unos svežeg voća i povrća ima preventivni (zaštitni) uticaj na pojavu karcinoma želuca.

Pušenje predstavlje sledeći mogući faktor rizika za razvoj karcinoma želuca povećavajuci rizik od obolevanja za 40-80% zavisno od broja konzumiranih cigareta dnevno. Konzumiranje alkohola je takodje jedan od mogućih faktora rizika naročito kada se konzumira veća količina alkohola istovremeno sa pušenjem cigareta.

 

Literatura:

  1. Cancer (Fact sheet N°297). World Health Organization. February 2009. Retrieved 2009-05-11.
  2. Lewandrowski KB, Compton CC. The pathology of gastric cancer and conditions predisposing to gastric cancer. In : Rustgi AK : Gastrointestinal Cancers:Biology, Diagnosis and Theapy. Lippincott-Raven, Philadelphia, 1995, pp 217-242.
  3. What Are The Risk Factors For Stomach Cancer . American Cancer Society. Retrieved 2010-03-31.
  4. Buckland, G.; Agudo, A.; Lujan, L.; Jakszyn, P.; Bueno-De-Mesquita, H B.; Palli, D.; Boeing, H.; Carneiro, F. et al. (2009). Adherence to a Mediterranean diet and risk of gastric adenocarcinoma within the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) cohort study.  American Journal of Clinical Nutrition 91 (2): 381–90.
  5. Alonso-Amelot ME, Avendaño M (March 2002). "Human carcinogenesis and bracken fern: a review of the evidence". Current Medicinal Chemistry 9 (6): 675–86. PMID 11945131. Retrieved 2009-06-20.
  6. Nomura, Abraham; Grove, John S.; Stemmermann, Grant N.; Severson, Richard K. (1990). "Cigarette smoking and stomach cancer.". Cancer research 50 (21): 7084.
  7. Shimazu, T.; Tsuji, I.; Inoue, M.; Wakai, K.; Nagata, C.; Mizoue, T.; Tanaka, K.; Tsugane, S. et al. (2008). "Alcohol Drinking and Gastric Cancer Risk: An Evaluation Based on a Systematic Review of Epidemiologic Evidence among the Japanese Population". Japanese Journal of Clinical Oncology 38 (1): 8–25.