skip to the content

Karcinom dojke

Karcinom dojke

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svetu. Svake godine u svetu oko milion žena oboli od ove bolesti.

Karcinom dojke nastaje kada neke ćelije u dojci počnu da rastu i da se razmonožavaju bez kontrole i mogu da se prošire po celom organizmu.

Ova bolest se najčešće otkriva napipavanjem pojavom izrasline (tumora) ili zadebljanja u dojci. Bolest se nekad može ispoljiti  promenom oblika i veličine dojke ili pojavom sekreta iz bradavice.

Karcinom dojke se danas može uspešno lečiti. Za bolji uspeh lečenja važno je pravovremeno otkriti bolest i započeti odgovarajuće lečenje. Zato je veoma važno da se žene same pregledaju, ili da učestvuju u organizovanim lekarskim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju karcinoma dojke (skrining).

Na osnovu pregleda lekar odlučuje koji je najbolji način za lečenje karcinoma dojke. Najčešće, lečenje karcinoma dojke podrazumeva operaciju, zračnu terapiju, i hemioterapiju.

 

Tipovi karcinoma dojke: 

  • Duktalni karcinom dojke je najčešći tip karcinoma dojke koji nastaje iz ćelija kanala mlečne žlezde.
  • Lobularni karcinom dojke nastaje iz ćelija režnjeva mlečne žlezde i on se za razliku od ostalih tipova karcinoma javlja u obe dojke.
  • Inflamatorni karcinom dojke se najređe javlja i prepoznaje se po razvoju otoka, crvenila i povišene temperature dojke.
 

Stadijumi karcinoma dojke 

Stadijum karcinoma označava koliko je tumor narastao i gde se bolest proširila u organizmu.Određivanje stadijuma karcinoma dojke vrši lekar i na osnovu stadijuma i drugih kriterijuma odlučuje o odgovarajućem načinu lečenja.

Ćelije karcinoma dojke preko krvi i limfe mogu dospeti u limfne žlezde i druge organe (kosti, pluća, jetra, mozak), gde rastu i stvaraju novi tumor. Tada govorimo o odmaklom stadijumu bolesti (metastaze).

Ukoliko žena zna osnovne informacije o karcinomu dojke, možete prepoznati bolest u ranoj fazi, na vreme započeti lečenje i tako povećati šanse za izlečenje. 

 

Literatura

  1. American Cancer Society Website. Overview: breast cancer - how many women get breast cancer? Accessed September 2, 2008.
  2. American Cancer Society Website. Overview: breast cancer-what is breast cancer? Accessed September 2, 2008.
  3. American Cancer Society. Breast Cancer Facts & Figures 2005-2006. Atlanta, Ga: American Cancer Society, Inc; 2005.